10.11.2022 Anna Libak – Den aktuelle konflikt

Foredrag på Nakskov Bibliotek kl. 19.00-21.00

Arrangeret i samarbejde mellem LollandBibliotekerne, AOF, FOF, Fora Fritid og Teologihøjskolen Lolland.

Den aktuelle konflikt mellem Ukraine og Rusland

10.11.22

Foredrag v. journalist og Ruslandsekspert Anna Libak

Den 24. februar 2022 invaderede Rusland Ukraine. Det skete efter, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, i en tv-tale havde annonceret en ”specialoperation” i Ukraine. Krigen er blevet til virkelighed, og har på kort tid forvandlet verden til uigenkendelighed.

Ifølge EU og USA truer den russiske aggression med at undergrave den europæiske sikkerhedsarkitektur, som blev indstiftet med ophøret af den kolde krig i 1990’erne. Ifølge russerne er der aldrig blevet indstiftet en ny verdensorden siden Sovjetunionens opløsning. Tværtimod har EU og USA gennem NATO og EU’s aktive ekspansion mod øst undermineret alle forsøg på at etablere en ny kollektiv retsorden. Så hvad vil der ske? Går den vestlige verden i opløsning? Står vi på tærsklen til tredje verdenskrig?

Kom til foredrag og diskussion med udlandsredaktør på Weekendavisen, Anna Libak, der har fulgt og advaret mod udviklingen i Rusland siden midten af halvfemserne. Denne aften vil hun fortælle om den aktuelle situation i konflikten mellem Ukraine og Rusland, kortlægge forskellene mellem de to landes selvopfattelse og politiske styre, samt give et indblik i konfliktens bagvedliggende faktorer. Endelig vil hun give sit bud på, hvad fremtiden kan bringe.

Om Anna Libak

I den offentlige debat kendes Anna Libak for sin viden om Rusland, som hun har beskæftiget sig med, siden hun blev sprogofficer i forsvaret i slutningen af 80’erne. Hun har dækket Rusland for tre aviser, og hendes udstationering som korrespondent for Berlingske Tidende 1999-2003 resulterede i bogen “Rusland på Røde Plader” (2004). Interessen for international politik i verden dyrker hun i Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor hun er medlem af forretningsudvalget og bestyrelsen. Hun har også beskæftiget sig indgående med populisme og identitetspolitik i bøgerne ”Forstå populismen!” fra 2018 og “Skyldig til det modsatte aldrig bliver bevist” fra 2020.

Anna Libak har en baggrund som cand. mag. i samfundsfag og russisk fra Aarhus Universitet og modtaget flere priser; senest Fonsmarks-prisen 2022 på 250.000 kr., som hun donerede til den ukrainske hær.

To foredrag om krigen på Europas dørtrin

Foredraget med Anna Libak er det sidste ud af to foredrag, der sætter fokus på krigen mellem Rusland og Ukraine, og de vidtrækkende konsekvenser, som den har udløst, ikke bare i Europa, men også på verdensplan.

Torsdag d. 13. oktober lægger journalist og forfatter Samuel Rachlin ud med foredraget “Er verden gået af lave?”, hvor han kortlægger den aktuelle internationale situation og det verdensbillede, der har fået mange til at ryste på hovedet. Foredraget handler om nogle af tidens største udfordringer, om den nye verdensorden og de storpolitiske konsekvenser, som krigen i Ukraine har ført med sig, om den teknologiske revolution, de sociale medier, kultursammenstød og klimatruslen. 

Læs mere om foredraget v. Samuel Rachlin

De to foredrag er blevet til i et samarbejde mellem LollandBibliotekerne, AOF, FOF, Fora Fritid og Teologihøjskolen Lolland.

Billetter til begge foredrag

Entré til begge foredrag: 175 kr. – kan købes her.

For medlemmer af Biblioteksklubben: 150 kr. – kan købes her

Er du ikke medlem af Biblioteksklubben? Så meld dig gratis ind på https://lollandbib.dk/biblioteksklub eller ved personlig henvendelse på biblioteket. Efter indmeldelse får du en billetkode tilsendt i en nyhedsmail, som du skal indtaste for at opnå rabat på billetten. 

%d bloggers like this: