Debataften om “Sandheden”

Torsdag den 18. november 2021 klokken 19.00

Aftenen er arrangeret i et samarbejde mellem Svanevig Hospice, FOF Sydøst og Teologihøjskolen Lolland og foregår på Svanevig Hospice i Bandholm.

Aftenens foredragsholder er sognepræst Henrik Gade Jensen, Gloslunde, der taler om emnet:

Hvad er sandhed?

Vi er opdraget til at tale sandt og ikke at lyve. Men i den praktiske verden er det ikke altid lige nemt. Men at sandhed er en høj værdi, ser vi i politik, hvor en beviselig usandhed kan være dyr. Også i retssager er vi forpligtet på sandhed, og falsk vidneudsagn straffes med fængsel.

Inden for moralfilosofi diskuterer man, om der er pligt til at sige sandhed eller man gerne må tie, om der må gives hvide løgne, eller om sandhed kan gradbøjes. Må man lyve for at redde menneskeliv?

I religionen spiller sandhed også en stor rolle. Jesus sagde: jeg er vejen, sandheden og livet, men Pontius Pilatus forstod det ikke, og spurgte ham: hvad er sandhed? At vidne om sandhed har siden været en grundlæggende værdi i kristendommen. Dog mente jesuitterne, at man med en reservatio mentalis (et mentalt forbehold) godt kunne afgive løfter, man ikke ville holde.

Der findes også livssandhed, altså at leve ægte eller autentisk, og ikke i selvbedrag og fremmedgjort. Her knyttes sandhed ikke til sætningers sandhedsværdi, men til vores praktiske liv. Nogle gange lever man på en livsløgn, altså noget der ikke passede og som man troede på, men kan vi undgå det? Mennesker kan kun leve på en livsløgn, mente forfatteren Henrik Ibsen. Kristendommen siger modsat, at sandheden gør os frie.

——————————————-

TID: Torsdag den 18. november 2021 klokken 19.00

STED: Svanevig Hospice i Bandholm

PRIS: 100 kroner, inc. kaffe/te og kage. Betaling ved indgangen kan ske via MobilPay eller kontant.

TILMELDING er nødvendig og kan ske via www.teologihojskolen.dk , på nedenstående blanket, til Bente Asschenfeldt på telefon 54771620 eller www.fof.dk/sydoest


.

.

.

.

.

%d bloggers like this: